Nyní otevřeno

Dnes otevřeno od 7:00 do 18:00

Ovocné stromky skladem

by | Říj 18, 2024 | Okrasná zahrada

Podzim je ideální čas pro výsadbu ovocných stromků. Přírodní podmínky v tomto období podporují zakořenění sazenic, což zajišťuje jejich zdravý růst na jaře. Pokud chcete mít silné, zdravé stromy a bohatou úrodu, podzimní výsadba je tím správným krokem. A co víc, veškeré potřebné vybavení a sazenice naleznete u nás ve Florcenter Olomouc – vašem partnerovi pro zahradní úspěch! 

 

Proč sázet ovocné stromky na podzim

Podzimní srážky a vyšší vlhkost půdy poskytují ideální podmínky pro mladé stromky, které tak nemusíte tolik zalévat. Kořeny mají dostatek vláhy, což podporuje jejich rychlé zakořenění. Podzimní teploty taktéž jsou ideální pro zakořenění. Není již tak horko, takže stromek není vystaven teplotnímu stresu, který by jej zatěžoval. Zároveň půda zůstává dostatečně teplá, což zajišťuje rychlejší růst kořenů. Stromky vysazené na podzim mají několik měsíců na to, aby se zakořenily. Přes zimu, kdy strom spí, se soustředí na rozvoj kořenového systému, takže na jaře je již připraven rychle růst. Oproti jarní výsadbě se stromek snáze uchytí a lépe reaguje na vegetační sezónu.Pokud vysadíte stromky na podzim, na jaře se můžete soustředit na další zahradní práce, aniž byste museli řešit výsadbu stromů. Ušetříte si tím čas i starosti. 

 

Výhody prostokořenných sazenic 
 
Prostokořenné sazenice nejsou vázány na květináče, takže jejich kořeny nejsou omezeny a po výsadbě mají více prostoru k růstu. Lépe se přizpůsobují novému prostředí a rychleji se zakořeňují. Prostokořenné sazenice jsou lehčí a jednodušší na manipulaci a výsadbu. Navíc jsou kořeny viditelné, což vám umožňuje snadno posoudit jejich zdraví a připravit je pro výsadbu. Prostokořenné sazenice jsou často levnější než sazenice v květináčích. Bez nutnosti pěstování v kontejnerech se snižují náklady na jejich výrobu, takže můžete za méně peněz vysadit více stromků. Díky tomu, že kořeny nejsou omezeny květináčem a přicházejí do přímého kontaktu s půdou, prostokořenné sazenice se rychleji zakořeňují a lépe využívají podzimní vlhkost. 

Jaký substrát použít pro podzimní výsadbu? 
 
Aby byly vaše sazenice co nejúspěšnější, je důležité použít správný substrát. Doporučujeme použít substrát pro ovocné stromy a keře, který naleznete ve Florcenter Olomouc. Tento substrát je obohacen o důležité živiny a zajistí optimální podmínky pro růst kořenů. Obsahuje organickou hmotu, která podporuje zdravou strukturu půdy a zajišťuje, že kořeny mají dostatek prostoru pro růst a dýchání. 

Substrát je také dobře propustný, což zajišťuje, že voda bude v půdě rovnoměrně rozptýlena, aniž by došlo k přemokření nebo vysychání kořenů. Doporučujeme při výsadbě také použít mykorhizní houby, které napomáhají lepšímu příjmu živin a urychlují zakořenění. 

 

 

Doporučené odrůdy pro podzimní výsadbu 
 
Ve Florcenter Olomouc najdete široký výběr kvalitních prostokořenných sazenic, které jsou ideální pro podzimní výsadbu. Zde je několik odrůd, které vám doporučujeme: 

Jabloně – ‚Golden Delicious,’Jonagold‘,’Šampion‘,’Andrea‘,’Goldstar,’Idared‘,’James Grive‘, ‚Royal Gala‘,’Rubinstep‘,’Matčino‘,’Řechtáč soudkový‘,’Zvonkové‘,’Rubín‘,’Selena‘,’Sparťan‘,’Průsvitné letní‘ a další. 
Švestky -‚Stanley‘,’Bystická‘,’Čačanská lepotica‘,’Čačanská raná‘,’Čačanská rodná‘,’Durancie‘,’Domácí velkoplodá‘,’Gabrovská‘ a další 

Renklódy – ‚Althanova‘,’Malvazinka‘,’Špendlík‘,’Opál‘ a další 
Hrušně – ‚Amfora‘,’Bohemica‘,’Clapova‘,’Hardyho‘,’Konference‘,’Williamsova‘, 
Třešně a višně -‚Kordia‘,’Burlat‘,’Hedelfingerská‘,’Lapins‘,’Stella‘,’Královka hortenzie‘ a další.  

Meruňky – ‚Bergeron‘,’Bhart‘,’Leskora‘,’Lejuna‘,’Radka‘,’Velkopavloviká‘ a další. 

Angrešt -‚Invicta‘,’Rolonda‘,’Mucurines’,’Kaptivátor‘,’Spinefree‘,’Martlet‘ a další.  

Rybíz – ‚Rovada‘, ‚Titania‘, ‚Detvan‘, ‚Losan‘, ‚Primus‘, ‚Ojebyn‘ a další 

Josta 

Vše potřebné najdete ve Florcenter Olomouc! 
 
Ať už potřebujete kvalitní sazenice ovocných stromů, substrát, nářadí nebo odborné poradenství, ve Florcenter Olomouc najdete vše, co potřebujete k úspěšné podzimní výsadbě. Naše široká nabídka zahrnuje sazenice ovocných stromů, keřů a všeho potřebného pro vaše zahradnické projekty. 

Navštivte nás a my vám rádi poradíme, jak na výsadbu, péči a výběr správných odrůd. Díky nám bude vaše zahrada plná zdravých a silných stromků, které vám přinesou bohatou úrodu. 

Budeme se Vás těšit ve Florcenter Olomouc